1134 Budapest, Angyalföldi út 5/b

Angyalföldi út 5/b.

1134 Budapest

ELÉRHETŐSÉGEK

RÓLUNK

INFORMÁCIÓK

BUDAPESTI

ÖNKORMÁNYZATI

KÖVETELÉSKEZELŐ KFT.

Budapest 1550, Pf. 170

Budapest 1550, Pf. 170

/

Kezdőlap

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Közérdekű adatok

A tömegközlekedési pótdíjazás, és azzal kapcsolatos követeléskezelési tevékenység megszervezése a BKK Zrt. közlekedésszervezői közszolgáltatási feladatának egyik rész-mozzanata, amely a BKV által biztosított személyszállítási közszolgáltatás bevételszerző tevékenységét segíti elő.

 

A BÖK Kft. nem tekinthető közszolgáltatási tevékenységet, közfeladatot végző szervezetnek, és nem minősül belső szolgáltatónak, a BKK Zrt.-től közfeladat ellátását nem veszi, nem vette át.

 

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK Zrt. közötti „Feladat-ellátásról és közszolgáltatásról szóló keretmegállapodás” 1. sz. melléklete 5.2. pontjából is az következik, hogy a BÖK Kft. bevonására nem közszolgáltatási feladat átadása útján kerül sor. A szerződéses megfogalmazás alapján a BKK Zrt. az ellenőrzési és pótdíjazási tevékenységgel „más (jogi vagy természetes) személyt is megbízhat.”. Ez olyan tág, akár magánszemélyekre is kiterjedő megfogalmazás, ami a közszolgáltatást megrendelő Fővárosi Önkormányzat részéről nyilván nem tekinthető közszolgáltatási feladat átadására irányuló felhatalmazásnak.

 

A tömegközlekedési pótdíjakkal kapcsolatos követeléskezelési tevékenységet a BÖK Kft. a megbízási (és nem közfeladat-ellátási) szerződés alapján végzi. Követeléskezelési tevékenységet bármely gazdasági társaság végezhet, a követeléskezelés nem jogszabályban meghatározott állami vagy önkormányzati feladat. Tevékenységét a BÖK Kft. nem az MNB által engedélyezett rendszeres, üzleti tevékenységként, hanem a BKK Zrt. társaságcsoport szervezetéhez, illetve tevékenységéhez igazodva végzi.